Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Jablkový "crumble" / Apple crumble

streda 10. apríla 2013


Toto je super chutný jablkový dezert, keď nemáte času nazvyš a navyše, pre dobrý pocit, pozrite koľko je v ňom ovsených vločiek :-) Presladenejšiu a polotovarovú verziu tohto dezertu nám pravidelne servírovali počas môjho pobytu v USA. Na začiatku mi až tak kvôli tej sladkosti nechutil, ale musím sa priznať, že časom som sa s ním skamarátila. Opäť som si naň spomenula pri blúdení po bbcgoodfood a rozhodla som sa trošku si zaspomínať pri jeho príprave. Od vtedy tento "crumble" pripravujem s rôznymi obmenami, podľa toho aké ovocie mám po ruke, alebo v mrazničke. Také malinové mám napríklad rada na raňajky s jogurtom. Tentokrát môžete ochutnať túto verziu s domácim marhuľovým džemom okorenenú čerstvým zázvorom a škoricou.

Na 4 menšie misky potrebujeme asi 4 jablká nakrájané na malé kocky, 100-150 ml marhuľového džemu podľa toho aký sladký váš "crumble" chcete. Do jabĺk nastrúhame asi čajovú lyžičku zázvoru, pridáme 1/2 č.l. škorice a dochutíme citrónovou šťavou. Na posýpku zmiešame 60g masla, 50g celozrnnej múky, 50g svetlého cukru muscovado, 1/2 č.l. škorice a 100g klasických vločiek.  Misky vymažeme maslom naplníme ochutenými jablkami a prikryjeme posýpkou. Pečieme v rúre rozohriatej na 180°C cca 20-25 min.

Dobrú chuť.


This is a super tasty apple dessert when you have no spare time and on top of that, just for a good feeling, look how much rolled oats are in there :-). Sweeter and oven-ready version of this dessert was being served to us regularly, during my stay in the USA. At first, I didn’t like it but when the time was passing by, I and my new friend (crumble) started to get along. I ran into it when I was once again browsing bbcgoodfood some time ago and decided to make it myself as a sort of reminiscence. Since then, I have been making this crumble quite often in different variations, depending on the fresh or frozen fruit available. I especially like the raspberry one for the breakfast, served with yogurt. This time you can try this apple version with homemade apricot jam and it is spiced with fresh ginger and cinnamon.

To make 4 small bowl/ramekin size portions, you are going to need about 4 diced apples and 100-150ml of apricot jam, depending on how sweet you want your "crumble" to be. Stir about 1 tsp of grated ginger with apples, 1/2 tsp cinnamon and some lemon juice according to your taste. For crumble mixture, mix 60g of butter, 50g whole wheat flour, 50g light muscovado sugar, 1/2 tsp of cinnamon and 100g rolled oats. Butter the prepared ramekins lay them with apples and cover with the crumble. Heat the oven to 180°C and bake for about 20-25 min.

Enjoy.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára