Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Špaldotto s kelom/ Savoy cabbage speltotto

streda 27. marca 2013


Zima nás stále neopúšťa a to aj napriek tomu, že oficiálne sa jar už začala. Už v minulom príspevku som písala ako sa neviem dočkať jari a pri písaní tohto sa jej neviem dočkať ešte viac. Mohla by som tu teraz písať aké je to frustrujúce, že zase nasnežilo, že fúka neskutočný severák atď. To by som Vás asi odradila v ďalšom čítaní, veď každý z vás vie, o čom hovorím. Takže sa na to poďme pozrieť z druhej strany. Už to predsa nemôže dlho trvať a začne sa otepľovať a my si budeme užívať prvé zubaté lúče slnka. Na čo sa teším najviac je, že už sa konečne objaví prvá miestna jarná zelenia a to sa len bude variť s chuťou a farbou :-) Kým sa tak stane, dáme si ešte jeden relatívne zimný recept na Zelený štvrtok. Vždy sa mi páčila táto tradícia, jesť niečo zelené na Zelený štvrtok. Takže moje zelené jedlo na tento deň je „špaldotto“ s krásne zeleným kelom. Dúfam, že bude chutiť aj vám.

1 cibuľa nakrájaná nadrobno
1 stonka zeleru nakájaná nadrobno
2 strúčiky cesnaku na plátky
2 bobkové listy
250g špaldového krupetta*
150ml kvalitného bieleho vína
cca 550ml vývaru
kel
olivový olej
soľ, čierne korenie, tymián
parmezán

Na olivovom oleji orestujeme cibuľu a stonkový zeler do sklovita, pridáme cesnak a bobkové listy a ešte chvíľku restujeme. Pridáme krupetto, premiešame, podlejeme vínom a necháme ho vyvariť. Podlejeme vývarom ochutíme čerstvo mletým čiernym korením a tymiánom a varíme do zmäknutia. Pár minút pred dokončením pridáme na prúžky nakrájaný kel. Keď majú krúpky želanú tuhosť a konzistenciu stiahneme z ohňa a pridáme hrsť parmezánu. Druhá možnosť je obvariť si kel v inom hrnci a len na konci ho pridať. Podávame s parmezánom.

* Špaldové krupetto kupujem v bio obchodoch a v špajzi ho mám stále. Je jednoduché a rýchle na prípravu, pričom sa výborne kombinuje s rôznymi ingredienciami. Špalda sa v poslednom čase teší veľkej obľube hlavne medzi prívržencami zdravej životosprávy. Medzi jej hlavné prednosti patrí, že je plná vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Prispieva k regenerácii buniek, posilňuje trávenie, dobre pôsobí na imunitný systém a taktiež k radosti v duši, ako som sa dočítala v Bio Abecedári od Hanky Zemanovej.

Dobrú chuť



Winter is still here, even though the official spring has begun. In my last post I was writing about how I cannot wait for spring to come and when writing this one I cannot wait for it to come even more.  I could be writing about how frustrating it is to see snow falling down again and feel that strong wind blowing... etc., but this would most likely discourage you all from further reading, because I know that majority of you feel it the same way. So let's look at it from the other side. It shouldn’t take much longer and the air will start warming up and we will start enjoying the first rays of the spring sun.  But the thing that I‘m looking forward to the most is the time when the first spring vegetables will  finally start appearing at the markets and this is what I call cooking with flavors and colors :-) But until it all happens I am bringing you the perfect recipe for the Maundy Thursday (we call it Green Thursday) which is more suitable for the winter time. I have always been a fan of the tradition saying that we should eat something green on that day.  So my green meal for this day is "speltotto" with nicely green Savoy cabbage. I hope you will like it as much as I do.

1 finely chopped onion
1 celery stalk, finely chopped
2 garlic cloves, sliced
2 bay leaves
250 g pearled spelt*
150 ml quality white wine
about 550 ml broth
Savoy cabbage
olive oil
salt, pepper, thyme
Parmesan cheese

Fry onion and celery, add the garlic and bay leaves and keep frying for a little while. Add pearled spelt, stir, pour in the wine and let it boil. Pour broth in and season with freshly ground black pepper and thyme and cook until soft. Few minutes before the end, add the sliced ​​Savoy cabbage strips. Once you have a desired consistency, take it off the heat and add a handful of parmesan cheese. The second option is boil the cabbage in another pot and add it right before the end. Serve with Parmesan cheese.

* I shop for pearled spelt in the organic food stores and keep it in my pantry at all time. It’s easy and quick to prepare, perfectly combinable with a variety of ingredients. Spelt has recently been very popular especially with the fans of healthy lifestyle. Its main advantages are rich content of B vitamins and minerals. It considerably contributes to the cell regeneration, enhances digestion, reinforces the immune system and also heals the soul, as you can read in the book by Hanka ​​Zemanova.

Enjoy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára