Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Karamelovo-čokoládové tartletky / Caramel-chocolate tartelettes

nedeľa 17. marca 2013


Po dlhšej odmlke je tu ďalší sladký recept vhodný práve na takýto chladný deň, dúfam že už posledného záchvevu zimy. Už sa neviem dočkať jari všetka tá čerstvá zelenina a ovocie, ako všetko zakvitne a vzduch začne voňať... Ale kým sa tak stane a ja sa pustím do ľahších zákuskov s ovocím ešte tu máme jeden ideálny príklad zimného dezertu s poriadnou karamelovou vrstvou a hladkým čokoládovým krémom na vrchu.

250g hladkej múky

125g masla
30g trstinového cukru
2 žĺtky
1-2 p.l. mlieka
1 karamelizované kondenzované mlieko
250ml smotany na šľahanie
150g 70% čokolády
1 vajce
štipka soli 

Zmiešame múku, hnedý cukor a studené maslo na mrveničku. Pridáme žĺtky, štipku soli, v prípade potreby aj 1-2 lyžice mlieka a spojíme cesto, ktoré dáme na 30 minúť odležať do chladničky. Pripravíme si 4 formičky (alebo 1 veľkú formu s odoberateľný dnom) a dno vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme, vyložíme ním pripravené formičky, prebytočné okraje orežeme a pripravené formičky dáme ešte vychladiť. Medzitým si predhrejeme rúru na 180°C. Korpusy pečieme na slepo (prikryté papierom na pečenie a zaťažené napr. fazuľami) 15 minút, potom odkryjeme a pečieme ešte ďalších 5 minút, jemne do zlata. Kým sa nám pečie korpus, pripravíme si náplň. Karamelizované zahustené sladené mlieko jemne zahrejeme, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Na čokoládový krém zahrejeme šľahačku, prelejeme ňou čokoládu a dobre rozmiešame. Do čokoládovej zmesi potom pridáme 1 rozšľahané vajíčko  a štipku soli. Na korpus po upečení nanesieme karamel a zalejeme pripraveným čokoládovým krémom. Teplotu v rúre stiahneme na 150°C a tortičky pečieme ešte cca 10-12 minút. Pred podávaním necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!



After a short break, I'm posting another sweet recipe, suitable for such a cold day, hopefuly one of the last ones of this ending winter. I can not wait for spring to come. All that fresh vegetables and fruits, everything in bloom and air smelling wonderfully... But until it all happens and I will start adding some lighter desserts with fresh fruit, I have one more example of the perfect winter dessert with decent caramel layer and smooth chocolate topping.

250g all-purpose flour
125g butter
30g cane sugar
2 egg yolks
1-2 tbsp milk
1 can caramelised sweetened condensed milk
250ml whipping cream
150g 70% chocolate
1 egg
pinch of salt

Mix flour, brown sugar and cold butter until it starts forming crumbs. Add egg yolks, pinch of salt and if necessary 1-2 tablespoons of milk. Simply form the dough (do not overknead) and let it rest for about 30 minutes in the refrigerator. Prepare 4 small tartelette molds (or 1 large with loose bottom) and lay the bottom with parchment paper. Roll the dough, lay the molds and trim the excess dough with knife and let it cool again in the refrigerator. Meanwhile preheat the oven to 180°C. Bake blind (covered with parchment paper and loaded for example with beans) for 15 minutes, then uncover and bake for another 5 minutes, until slightly golden brown. In the meantime, prepare the filling. Warm up caramelised condensed milk very gently just to make it easier to work with. Heat the cream and pour it over the crushed chocolate. Once the chocolate is melted, mix it well until smooth. Crack 1 egg into chocolate mixture and add a pinch of salt and mix it together. Spread caramel over the pastry and pour the prepared chocolate mixture over the top. Decrease the oven temperature to 150°C and bake tartlettes for about 10-12 minutes. Let it cool before serving.

Enjoy! 

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Veľmi vkusné, neprečačkané, čistá chuť toho čo mám veľmi rád- čokoláda a karamel. Mimochodom čítal som v nedeľnom Novom čase reportáž o foodblogerkách , tvoj sa mi páči najviac, veľmi rozmanité, chutné a zdravé jedlá, vynikajúce grafické a fotografické spracovanie. Anglická verzia to už je len čerešnička na torte. Držím palce a posúvam link všetkým priateľom- gurmánom.

4ts povedal(a)...

Dakujem za pekny komentar. Kazda takato pochvala je pre mna motivacia do dalsej prace :-)

Unknown povedal(a)...

Zuzka, včera som to upiekla, chutí skvele. Tiež musím pochváliť celý blog ..super recepty, krásny dizajn a perfektné fotky. Skvelo to robíte ;-)

4ts povedal(a)...

Evka, tak to sa veeelmi tesim, ze chutilo. A dakujeme za pochvalu a komentare, vzdy ma to velmi potesi :-)

Zverejnenie komentára