Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Vianočné makrónky / Christmas macarons

utorok 18. decembra 2012

Macarons, alebo po našom makrónky sú typickým francúzskym koláčikom, pripravovaným v nespočetných farebných a chuťových variáciách. Dve mandľovo-bielkové škrupinky sa môžu spojiť s rôznymi druhmi náplní, ako napríklad maslové krémy, ganáš, džemy atď. Slávny cukrár Pierre Hermé vytvára dokonca kolekcie tohto ikonického zákusku a ja dúfam, že raz navštívim jeden z jeho parížskych butikov a ochutnám pravé macarons. Do tej doby sa však musím uspokojiť s vlastnými :-). Makrónky v poslednom čase stúpajú na popularite a niet sa čo diviť. Chrumkavá škrupinka s mäkkým stredom naplnená plnkou podľa Vašej chuti, tomu sa len ťažko odoláva. Skúšala som viacero receptov, ale najviac sa mi zatiaľ osvedčil ten od „sweetapolity“, ktorá skvelo popisuje všetky úskalia výroby tohto na pohľad jednoduchého koláčika. Výborný recept a celkom podobný tomu podľa sweetapolity uverejnil aj vianočný Apetit. Keďže som v pečení makrónok stále len nováčik, tie moje ešte nie sú také dokonalé, ako by som si predstavovala. Rozhodla som sa základné makrónkové cesto trošku ochutiť Vianocami :-). Takže moji tohtoročný víťazi sú: kardamonové makrónky s citrónovým krémom a škoricové makrónky s čokoládovou ganášou.  Ja nie som až taký fanúšik umelých farieb, môžete vidieť, že len tie škoricové som jemne, pre efekt ofarbila, ale vôbec to nie je potrebné.

100g jemne mletých mandlí
45g krupicového cukru
170g práškového cukru
2 bielky cca 90g izbovej teploty
Korenia podľa chuti

Bielky izbovej teploty vyšľaháme do tuha a následne postupne pridávame krupicový cukor. Šľaháme, kým sa nám nevytvoria pekné špičky. Do misky si pripravíme zmes preosiatych mletých mandlí a práškového cukru (prípadne korenia podľa chuti). Pokiaľ chceme použiť farbivo, tak ho pridáme k bielkom, kým ich šľaháme, aby sme predišli premiešaniu cesta v poslednej fáze. K ušľahaným bielkom pridáme preosiatu zmes mandlí a cukru a premiešame, kým je zmes pekne rovnomerne spojená a konzistencia trošku povolí, ale neprešľahajte ju. Do cukrárskeho vrecúška dáme okrúhlu špičku, alebo len odstrihneme konček a naplníme ho zmesou. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčame zmes do kruhu s priemerom cca 4 cm. Snažíme sa nenechávať špičky (čo môže byť trošku náročnejšie). Potom s plechom trochu pobúchame, aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a necháme obschnúť cca 30 minút. Medzitým si rúru predhrejeme na 190°C. Keď plechy vložíme do rúry, stiahneme teplotu na 150°C a necháme makrónky piecť 10 minút. Makrónky spájame plnkou podľa vlastnej chuti.
 
Dobrú chuť
Macarons or Macaroons is typical French pastry, baked in numerous color and flavor variations. Two almond-meringue shells can be filled with various types of fillings, such as butter creams, ganache, jams, etc. The famous pastry chef Pierre Hermé creates new collections of this iconic dessert and hopefully I will soon get to visit one of his boutiques in Paris and taste the real macarons. Macarons have recently been on a rise in popularity and there is no wonder why it is hard to resist that tender crunchy crust with soft inside with delicious filling. I have tried several recipes, but I ended up with the one by Sweetapolita, who amazingly describes all obstacles of the process of making, which by the way looks very simple at first glance. Similar recipe was published in the Christmas edition of Czech culinary magazine Apetit. However I have already had several attempts at baking macarons, I still consider myself a novice which is why mine doesn’t look as perfect as I'd expected. Because of Christmas, I decided to modify basic dough to taste more like Christmas :-). So my winners are: cardamom macarons with lemon curd and cinnamon macarons with chocolate ganache. I added a small amount of red color to the cinnamon macarons to look more appealing and for overall impression, but to be honest with you, I’m not a fan of artificial colors at all, so this choice is only up to you.

100g of finely ground almonds
45g of caster sugar
170g of confectioners’ sugar
2 room temperature egg whites (approx. 90g)
Spices and colors according to your taste

Whisk room temperature egg whites until stiff and then gradually add caster sugar and continue whisking until it forms nice peaks. Sift ground almonds and powdered sugar (and spices, if you want) into a bowl. If we want to use color, add it to the egg whites while whisking in order to prevent overmixing in the final phase. Add the mixture of sifted almonds and sugar to the whites and stir until the mixture joins equally and loosens, but do not overmix. Put a round tip into the pastry bag, or just cut the bag tip off and fill it with the mixture. Form the circles with a diameter of around 4 cm on the sheet lined with baking paper. Try not to leave the peaks on top of the macarons (which can be a bit tricky). Then slam the sheet slightly against the countertop to remove any air bubbles and let it "dry" for about 30 minutes. Meanwhile, preheat the oven to 190 °C, then put them in and reduce temperature to 150 °C and bake for 10 minutes. Join macaron shells together with filling according to your own taste.

Enjoy

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára