Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Linecké koláčiky / Linzer cookies

štvrtok 13. decembra 2012

Je to moje absolútne najobľúbenejšie vianočné (a nie len vianočné) pečivo a keď sa už raz dostanem ku krabici s týmito koláčikmi neprestanem jesť, kým vládzem. Najradšej ich mám s domácim ríbezľovým džemom, pretože si myslím, že kyslosť ríbezľového džemu najlepšie dopĺňa tú jemnú maslovú chuť. Po naplnení počkám do rána, kým jemne zmäknú vo vzduchotesnej nádobe... no a potom ma už nič nezastaví :-D. Tento rok som urobila malú zmenu a okrem ríbezľového džemu som ich plnila aj "lemon curd" (je to druh citrónovej nátierky s absolútne skvelou chuťou, je to môj tohtoročný hit :-)). Lemon curd som si kúpila v M&S, ale dá sa pripraviť aj doma (z citrónovej šťavy, kôry, cukru, vajec a masla), ale ešte som ju neskúšala, čo je po tejto skúsenosti len otázkou času :-). Na recept na linecké koláčiky čaká viacero mojich kamarátok, tak dúfam, že sa osvedčí aj Vám.

Linecké koláčiky:


400g hladkej múky
250g zmäknutého masla
120g práškového cukru
1 vajce
1 žĺtok
1/2 prášku do pečiva
 
trošku vanilkového extraktu a kôry z bio citróna

Všetko spolu premiešame na hladké cesto a necháme odležať v chladničke min. 2 hodiny, ale pokojne aj cez noc. Potom cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche a vykrajujeme rôzne tvary (ja na Vianoce preferujem hviezdičky). Pokiaľ by Vám cesto príliš zmäklo tak ho znovu vložte na chvíľu do chladničky. Na plech si dáme papier na pečenie a linecké koláčiky pečieme v rúre predohriatej na 175°C, kým nezačnú jemne zlatnúť.

Dobrú chuť...


Linzer cookies are my by far the most favorite Christmas (and not just Christmas) cookies. When there is a box of these in front of me, I just cannot resist. I prefer homemade currant jam as a filling because I think that the sourness of currant jam nicely supplements that delicate buttery taste. Once filled, I let them rest overnight in an airtight container until they soften slightly ... and then there is nothing that can stop me :-D. This year I made ​​a little change to the recipe and besides currant jam I used lemon curd as well (it's my this year's hit :-)). I bought the lemon curd in the M&S store, but there are plenty of recipes how to make your own at home. I haven't tried it yet, but I am pretty sure that after this experience it is only a matter of time :-). Some of my friends are waiting for me to post this recipe, but I hope that it will be of any help for all of you. 

Linzer cookies:

400g all purpose flour
250g room temperature butter
120g icing sugar
1 egg
1 egg yolk 

6g baking powder
a little bit of vanilla extract and unwaxed lemon zest

Mix everything together to form smooth dough and let it rest in the refrigerator for at least 2 hours or feel free to leave it there overnight. Then roll the dough on a slightly floured work surface, cut into various shapes (I prefer the stars for Christmas). If the dough gets too soft to work with, put it back in the refrigerator for some time. Put the cookies on a tin lined with baking paper and bake in the preheated owen on 175 °C until they turn gold. 

Enjoy... 

4 komentáre:

Dan Kaposztas povedal(a)...

Uz sa tesim co ja vytvorím :-)

Anonymný povedal(a)...

Vyzerajú úžasne, dúfam že na Štefana ochutnám.....

Unknown povedal(a)...

mňam moje obľúbené :)

4ts povedal(a)...

1. Dani urcite budu super :-)
2. Neviem ci pri mne do Stefana vydrzia :-P
3. Ivka aj moje :-)

Zverejnenie komentára