Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Müsli tyčinka / Granola bar

streda 1. mája 2013




















































Variť každý deň čerstvé jedlo, chystať si do práce desiaty alebo obedy, to sa bohužiaľ v dnešnej uponáhľanej dobe väčšinou nedá. Nie že by sme nechceli, ale väčšinou už nezostáva energie nazvyš. Ja však poznám pár prípadov, aj zo svojho okolia, ktorým sa to úspešne darí a verím tomu, že to inšpiruje aj ostatných. Mne sa to našťastie tiež podarilo skĺbiť a denne, až na nejaké výnimky, mám na obed domáce jedlo. Kvalitné jedlo je totiž základom dobrého zdravia. Tak prečo nezačať práve teraz... napríklad tým, že si na desiatu pripravíme vlastnú müsli tyčinku.
Nejako sa predsa začať musí a aj keď nie hneď obedom, tak aspoň niečím malým na zahnanie toho vlčieho hladu, ktorý nás často krát bez varovania prepadne za počítačom v práci. Ja viem, že ten Snickers (Milka, Horalka, atď...) je niekedy nevyhnutný a životne dôležitý :-P, ale tie ostatné dni určite potešíme naše telo niečím čo nevzniklo v továrni, ale pod našimi rukami.
Keďže v kuchyni pravidelne experimentujem určite sa tu s takýmito tyčinkami ešte stretnete. Existuje veľké množstvo receptov, ja som do tej mojej tyčinky zamiešala suroviny dobré pre naše trávenie ako sušené jablká, sušené slivky a ľanové semiačka. Mne sa osvedčila nie len ako rýchli snack, ale aj rozmrvená na raňajky s jogurtom. Toto je taká menšia dávka ja som hmotu natlačila na dno chlebovej formy vyloženej papierom na pečenie.

Dobrú chuť a hor sa do vlastnej desiaty :-)

V malom hrnci najprv spoločne zohrejeme:
50ml slnečnicového oleja
50g medu
50g cukru muscovado
50g arašidového masla

V miske si zmiešame všetky suché prísady:
100g klasických vločiek
50g jemne mletých vločiek
30g sušených jabĺk (nasekaných)
50g sušených sliviek (nasekaných)
2p.l. ľanových semiačok
Okoreníme zázvorom a škoricou podľa chuti alebo od oka ;-)

Zohriatu tekutú zmes poriadne premiešame so suchou a natlačíme ju do formy vyloženej papierom na pečenie. Pečieme cca 35-40 min na 150°C.

Cooking homemade lunch or snack is not unfortunately a common everyday activity for most people because of busy lives we are living nowadays. It is not that we would not want to, but simply there is way too little energy left. I personally know a few examples from my surrounding which have successfully managed it and I believe that this will inspire others as well. I pride myself to be one of those people and I’m trying to do my best to have homemade lunch every day, except for some minor occasions. I believe that the good food goes hand in hand with strong health. So why not start with it right now ... I suggest you to prepare your own homemade granola bar.
The beginnings are always difficult and it doesn’t have to be lunch right away. Little snack can do an appropriate job for example to appease that stomach aching hunger attacking us from time to time during our work with no prior warning... I know that there are days when Snickers bar (Milka chocolate, Oreo cookies, etc...) are sometimes necessary (I would even say live saving :-P) but for the other days try to be prepared and let our body be thankful for giving it something produced by our hands instead of some factory made products.
Since I am regularly experimenting with the recipes, I am pretty sure that you are going to find more granola bar recipe versions here again in the future. You can find numerous recipes how to make a bar and I flavored mine with the ingredients good for your digestion such as dried apples, prunes and flax seeds. I like it served for my breakfast with yogurt as well.
This amount is quite small so I pressed the mixture into the bottom of loaf tin laid with parchment paper.

Enjoy and good luck making your own snacks :-)

In a small sauce pan heat gently together:
50ml sunflower oil
50g honey
50g light muscovado sugar
50g peanut butter

In a bowl mix the dry ingredients:
100g rolled oats
50g finely ground rolled oats
30g dried apples (chopped)
50g prunes (chopped)
2tbsp flax seeds
Season with ground ginger and cinnamon according to your taste or intuition ;-)
 
Mix well the liquid mixture with dry ingredients then press the granola mixture into prepared tin and bake for about 35-40 minutes on 150°C.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Velmi pekny blog a paradne fotky! Trochu fotim a tak ma to zaujalo :) Pouzivas blesk, alebo iba prirodzene svetlo? Ako sa ti dari vytvorit taku prijemnu atmosferu? :)

4ts povedal(a)...

Som velmi rada, ze sa ti blog paci. Fotime len pri prirodzenom svetle, blesk ani umele osvetlenie nepouzivame. To bolo v zime casovo dost limitujuce, ale teraz je to uz zase ok :-) tesi ma, ze z fotiek ide prijemna atmosfera to je zamer :-) pokial sa zameriavas na food photography tak kniha od Helene Dujardin Plate to Pixel je dobra.

Anonymný povedal(a)...

Dakujem za odporucanie :) Ja som si studoval trochu Nicole S. Young - Food photography - from snapshots to great shots, ale ta co odporucas sa zda byt hodna pozretia, asi navstivim bookdepository.co.uk :) nech sa dari!

4ts povedal(a)...

Dakujem, aj tebe a daj potom link kde je tvoja praca :-)

Zverejnenie komentára