Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Valentínske menu / Valentine's day menu

štvrtok 14. februára 2013




























































Či už Valentína uznávate alebo nie, tento príspevok je o veľmi rýchlom a ľahkom menu, ktoré zvládnete pripraviť kedykoľvek, aj na poslednú chvíľu. Môj vzťah k Valentínu by nebol nijak špeciálny, keby v tento deň nemala narodeniny mne veľmi blízka osoba. Okrem toho je to tiež pre mňa, ako správneho milovníka jedla, ďalšia príležitosť, ako sa dobre najesť. Podľa mňa by malo byť Valentínske menu v prvom rade ľahké v oboch významoch slova. Nechcete predsa seba „odrovnať“ v kuchyni a ani svoju polovičku jedlom na zvyšok večera. Takže toto v mojom tohtoročnom výbere reprezentuje zubáč s ragú z červenej šošovice. Mimochodom, toto vegetariánske ragú je absolútne skvelé, plné chuti a výhodou červenej šošovice je, že je pripravená doslova za pár minút. Čo sa týka dezertu, nesmie podľa mňa vo Valentínskom menu chýbať čokoláda, aj keď viem, že veľa ľudí by namietalo, ale som si istá, že ešte viac by súhlasilo. Všetci dobre vieme, čo všetko dobré aj zlé sa už o čokoláde popísalo, ale nepochybne je to tá správna voľba pre romantický večer. Čokoláda v spojení s ľahučkou bielkovou tortičkou a Bailyes je podľa mňa stávka na istotu. Predjedlo som sa rozhodla vynechať keďže si myslím, že hlavný chod s dezertom budú tak akurát. Menu som však doplnila drinkom, svieže bublinky s ovocnou príchuťou manga, prídu po sladkej Pavlovke vhod. Drink Bellini som mala v pláne od vtedy, čo som ho po prvý krát (už veľmi dávno) videla pripravovať Jamieho Olivera na jeho cestách po Taliansku a ktorý sa v origináli pripravuje z broskýň. Ešte teraz slintám pri tej predstave. Bohužiaľ moja alergia na broskyne mi dovoľuje len to slintanie a tak som rozmýšľala, čím by som broskyne nahradila. Rozmýšľanie netrvalo dlho a voľba padla na moje najobľúbenejšie ovocie - mango. 


Ragú
1 menšia cibuľa nakrájaná na drobno
1 nakrájaný strúčik cesnaku
1 stonka zeleru na kocky
2 menšie mrkvy nastrúhané na hrubo
1 vetvička rozmarínu
1 vetvička tymiánu
2 bobkové listy
trošku bieleho vína
cca 125g červenej šošovice
1 plechovka paradajok
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
filet zo zubáča
olivový olej
 
Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu, pridáme rozmarín, tymián, bobkový list a podlejeme troškou kvalitného bieleho vína. Pridáme červenú šošovicu a plechovku paradajok, prípadne podlejeme troškou vody pre dosiahnutie želanej konzistencie. Osolíme, okoreníme a necháme variť kým šošovica nezmäkne. Zubáča osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a opečieme.

Pavlova s Baileys a čokoládou
2 bielka izbovej teploty
6 p.l. krupicového cukru
1 č.l. citrónovej šťavy
200ml šľahačky
1 č.l. práškového cukru
cca 3 p.l. Baileys
50g 70% čokolády
50ml šľahačky
25ml Baileys

Bielka spolu s cukrom a citrónovou šťavou vyšľaháme, kým sa nám netvoria pekné špičky. Rúru predhrejeme na 150°C. Pomocou cukrárskeho sáčku nastriekame na plech vyložený papierom na pečenie, kruhy alebo srdiečka podľa želanej veľkosti. Doba pečenia závisí od veľkosti, tie menšie pečieme cca 25-30 minút. Povrch má byť pekne chrumkavý a vnútro jemne žuvacie. Do vyšľahanej smotany pridáme cca 3 p.l. Baileys. Na čokoládovú polevu zahrejeme smotanu, pridáme do nej Baileys a zmesou zalejeme čokoládu a rozmiešame do hladka. Na bielkovú tortičku nanesieme šľahačku, zakryjeme ďalšou vrstvou bielkovej tortičky a pokvapkáme čokoládovou polevou podľa chuti.

  
Mango Bellini
1 dozreté mango
sekt, Prosecco,...podľa výberu...


Mango rozmixujeme na pyré, rozdelíme do pohárov pár lyžičiek a dolejeme šumivým vínom.

Dobrú chuť
Whether you are a fan of Valentine's Day or not, this post is about very quick and easy menu which can be served in a blink of an eye. My relationship with Valentine's Day would not be any special, if it wasn't for a birthday of my really close person. Not even to mention that it is for me, a true food lover, another opportunity, how to enjoy a wonderful meal. According to me, Valentine's menu should be light in a first place and in both meanings of the word. You definitely don’t want to get yourself exhausted in the kitchen and your partner with super heavy course. This year's selection represents zander with red lentils ragù. Anyway, this vegetarian ragù is absolutely excellent itself, full of flavor and the advantage of red lentils is that they are ready literally in a minute. I think that Valentine's dessert should not omit chocolate. I know that many people would disagree, but I'm sure that there is majority who would agree. We all know all those good and bad things that have been published about chocolate, but undoubtedly it is a perfect choice for a romantic evening. Chocolate combined with light meringue and Bailyes is guranteed success. I decided to skip an appetizer because I think that the main course with dessert is just enough. I have added a drink into my menu. Bubbles with fresh mango flavor feel just refreshing after sweet Pavlova. I have been planning to make  Bellini drink ever since I saw Jamie Oliver making it during his travels around Italy. However it is originally prepared using peaches, unfortunately my allergy to peaches leaves me no choice but to substitute peaches with something else. Finally I chose mango fruit instead which is by the way my favorite fruit.

Ragù
1 small finely chopped onion
1 garlic clove, sliced
1 celery stalk, diced
2 small carrots, coarsely grated
1 sprig of rosemary
1 sprig of thyme
2 bay leaves
Splash of white wine
about 125 g red lentils
1 canned tomatoes
salt and freshly ground black pepper
zander fillet
olive oil


Fry the onion, garlic, celery and carrots on a splash of olive oil, add the rosemary, thyme, bay leaf and pour a bit of a good quality white wine in. Add the red lentils and a can of tomatoes. Then pour some water in to achieve desired consistency. Season with salt and pepper and let it cook until lentils are soft. Season the zender fillet well with salt and freshly ground black pepper and fry on a splash of olive oil. Serve on red lentil ragù.

Pavlova with Baileys and chocolate
2 egg whites at room temperature
6 tbsp caster sugar
1 tsp lemon juice
200ml whipped cream
1 tsp powdered sugar
about 3 tbsp Baileys
50 g 70% chocolate
50 ml cream
25 ml Baileys


Whisk the egg whites with sugar and lemon juice until shiny and stiff peaks are formed.  Preheat the oven to 150 °C.
Form circles or hearts in the desired size on a lined baking sheet using pastry bag. Baking time depends on the size of meringues. Bake smaller ones (like mine) for about 25-30 minutes. Surface should be crisp and soft and gooey on the inside. Pour the Bileys into whipped cream whisked with powder sugar. Heat the cream for chocolate sauce, then add Baileys and pour over the chocolate and leave to melt then give it good stir until smooth. Over a meringue base put the whipped cream then cover with another meringue and serve with chocolate sauce according to your taste.

Mango Bellini
1 ripe mango
sect, Prosecco,... according to your preference ...


Puree the mango, add a couple of teaspoons into the glasses and fill with the sparkling wine.

Enjoy

6 komentárov:

Unknown povedal(a)...

mňam Zuzi, nedávno som kdesi počula, že Brad Pitt si zavolal svojho kamoša Jamieho aby mu navaril ... Tak asi sa ním budem inšpirovať a zavolám ti, aby si nám niekedy prišla navariť :)

Anonymný povedal(a)...

Mango Bellini, urobim ako pripitok nasej Zojke k jej 1. narodeninam :)

4ts povedal(a)...

Ivka, pokojne zavolaj :-)

4ts povedal(a)...

Zuzi tak ako, chutil pripitok?

Anonymný povedal(a)...

Zuzka, zavolam ti aj ja, dame v kuchynke :)

4ts povedal(a)...

:-D si ma pobavil Pali...

Zverejnenie komentára