Hlavička_4ts

Hlavička_4ts

Jesenné rána s ovsenou kašou

štvrtok 1. novembra 2012

























































Aj vy pravidelne riešite čo zdravé a chutné si dáte na raňajky a niekedy už máte plné zuby tej svojej klasickej raňajkovej zostavy? Ja si pravidelne vymýšľam nové, zdravé raňajkové varianty, aby som sa ich neprejedla. Jednou z takýchto je ovsená kaša, alebo ak chcete „porridge“. Je to zdravý spôsob, ako naštartovať deň. Instantná ovsená kaša sa dnes už dá kúpiť v supermarkete, ale prečo ju kupovať, keď je úplne jednoduchá na prípravu a čo je hlavnou výhodou tej domácej, že viem presne čo do nej dám.
Tu sú moje 4 jesenné varianty ako si ju pripraviť.
Na ovsenú kašu pre 1 osobu potrebujeme cca 50 g ovsených vločiek a cca 200 ml mlieka, počas varenia prípadne ešte dolievame mlieko pre dosiahnutie želanej konzistencie.

Jesenný variant č. 1 – slivky, škorica a med:

Veľmi rada používam na osladenie, hlavne raňajok, med. Mám taký pocit, koľko zdravej energie z neho dostanem do nadchádzajúceho dňa :-). 1-2 slivky (alebo blumy) odkôstkujeme, nakrájame na kocky a pridáme do kastróla s 2 lyžicami vody, poprášime škoricou podľa chuti a 2 lyžičkami medu. Chvíľku povaríme pokiaľ tekutina nenadobudne sirupovitú konzistenciu. Do kaše samotnej pridáme lyžičku medu.

Jesenný variant č. 2 – javorový sirup a pekanové orechy:
 
Javorový sirup som si veľmi obľúbila ako alternatívne sladidlo a najradšej si ním osladzujem biely jogurt, ale varianta s kašou funguje tiež skvelo. Uvarenú ovsenú kašu polejeme podľa chuti javorovým sirupom a posypeme orechmi.

Jesenný variant č. 3 – jablká, škorica, klinčeky a hrozienka:

Rokmi overená kombinácia jabĺk, škorice a klinčekov... na tom nie je čo pokaziť. 1 jablko nakrájame na kocky a pridáme do malého hrnca spolu s 4 lyžicami vody, malou hrsťou prepláchnutých hrozienok, 4 klinčekmi a troškou škorice. Osladíme tmavým trstinovým cukrom podľa chuti a necháme povariť, pokiaľ sa tekutina nezredukuje.

Jesenný variant č. 4 – hrušky, zázvor a kardamon:

Zázvor krásne zahreje v chladnom ráne, kardamon zase priaznivo pôsobí na zažívanie a krásne rozvonia sirup v ktorom sa varia hrušky. V 2 lyžiciach vody a 2 lyžičkách citrónovej šťavy povaríme 4 tobolky karadmonu, pridáme nastrúhaný menší kúsok zázvoru a 2 lyžičky trstinového cukru, keď sa tekutina trošku zredukuje vložíme na kocky nakrájanú 1 hrušku a chvíľku povaríme. Do kaše pridáme lyžičku hnedého cukru.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Vyskúšam cez víkend a dám vedieť či chutilo :-D. Poprosím viac raňajkových receptov, lebo mne už dochádza fantázia :-D

4ts povedal(a)...

Budem rada :-) a časom pribudne aj viac raňajkových tipov ;-)

Helena Hradiská povedal(a)...

Výborná motivácia. Už sa len pustiť do prípravy...

4ts povedal(a)...

Ďakujem, určite vyskúšajte je to rýchle a zdravé :-)

Zverejnenie komentára